header banner
Default

Lansmandan sadece bir ay sonra, dünya çapında bir kripto para projesi olan Worldcoin için beklentiler başladı


Table of Contents

    Worldcoin’in kripto bazlı “bedava para” vaadi için irisini zaten taratmış kişilerin arasındaysanız, biyometrik yatırımınızın lansmanından bu yana yarı yarıya azaldığını duymak herhalde hoşunuza gitmeyecektir.

    WLD Worldcoin’in mevcut fiyatları, 24 Temmuz’daki ilk çıkışından bu yana her geçen gün hızla düştü. İlk olarak The Block tarafından bildirildiği üzere, CoinGecko verilerine göre WLD’nin fiyatı Ağustos başında 2,50 doların biraz altındayken 25 Ağustos itibarıyla yaklaşık 1,31 dolara düştü. Bu, son 30 günde %44’lük bir düşüş anlamına geliyor ve bu düşüş eğilimi devam ederse WLD’nin fiyatı bir ay sonra tek haneli rakamlara düşecek.

    Worldcoin aygıtına kaydolmak için kullanıcıların irislerinin “Orb” adı verilen büyük, çelik bir topla taranması gerekiyor. Bu, kullanıcılara, hesabın arkasındaki kişinin bir yapay zeka botu değil, gerçekten insan olduğunu gösteren bir tür müşterinizi tanıyabileceğinizin kanıtı olan World ID adı verilen bir belge sağlıyor. Tüm bunlar, WLD’niz için evrensel bir cüzdan ve ödeme yapmanın bir yolu olması öngörülen World uygulamasında bir araya geliyor.

    worldcoin-hong-kong-7-scaled-lt9u

    Şirket, 13 Temmuz itibarıyla World ID için 2 milyondan fazla kayıt aldığını iddia etti ve lansman sırasında Worldcoin, genişleyen kullanıcı tabanına 43’ten fazla WLD tokeni tahsis etti. Worldcoin kurucu ortağı ve yapay zeka lideri Sam Altman, lansmandan sadece üç gün sonra insanların irislerini taratabilmeleri için “dünya çapında çılgın çizgiler”i tanıttı.

    Ancak bu heyecan uzun sürmedi. İris taraması yaptıranlara, değerin en yüksek olduğu dönemde yaklaşık 60 dolar değerinde olan 25 WLD verildi. Aynı miktarda token'ın değeri şu anda 30 doların biraz üzerinde. Erken satın alan birçok kişinin kripto hesaplarında çok daha fazlası olabilir ve eğer şimdiye kadar ellerinde tuttularsa, ilk yatırımlarının yarısı kadar bir değere sahip olabilirler. Bu durumdan mutlu olanlar, sadece Worldcoin’in erkenden değer kaybedeceğine güvenerek açığa satış yapanlar.

    Worldcoin’in arkasındaki şirket olan Tools for Humanity, token'ın fiyatı hakkında yorum yapmaktan kaçınırken, kurucu ortak Alex Blania’nın, World App’in aylık 1,7 milyon aktif kullanıcıya sahip olduğunu açıklayan 12 Ağustos tarihli son tweet’ine işaret etti, ancak o sırada uygulamanın ilk sürümünden bu yana bir ay bile geçmemişti.

    Sorunun bir kısmı da biyometrik veri toplama uygulamalarıydı. Tools for Humanity, defalarca kullanıcıların iris verilerinin anonimleştirildiğini ve şifrelendiğini iddia etti ve Quartz tarafından bu yılın başlarında bildirdiği gibi, ülkenin başkenti Nairobi’de yaşayan insanlar, popüler mobil para uygulaması M-Pesa’ya bağlı bedava para beklentisiyle cezbedildi.

    Lansmandan bir haftadan biraz daha uzun bir süre sonra, Kenya devlet yetkilileri şirketin faaliyetlerini durdurdu ve göz küresi tarama teknolojisini çevrelediği söylenen güvenlik riskleri nedeniyle şirketi araştırdıklarını açıkladı. Ayrıca yerel kaynaklar, Kenya polisinin, ülkenin soruşturmayı açıklamasından sadece birkaç gün sonra ülkedeki Worldcoin ofislerine baskın düzenlediğini bildirdi.

    Sources


    Article information

    Author: Debbie Ryan

    Last Updated: 1700132404

    Views: 748

    Rating: 4.4 / 5 (79 voted)

    Reviews: 86% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Debbie Ryan

    Birthday: 1928-01-04

    Address: 965 Brandt Turnpike, Ericmouth, MS 87564

    Phone: +4547508426573001

    Job: Event Planner

    Hobby: Coin Collecting, Painting, Hiking, Tennis, Ice Skating, Kite Flying, Robotics

    Introduction: My name is Debbie Ryan, I am a receptive, priceless, Adventurous, resolved, accomplished, honest, ingenious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.